Het Bonte Bentheimer Landvarken

Het Bonte Bentheimer Landvarken is een bijzonder varkensras. Het is een middelgroot landvarken met zware naar beneden hangende lob oren en onregelmatige zwarte vlekken op een witte of grijzige huid. 


Langzame groeiers met smaak.
Het gemarmerd vlees van de Bonte Bentheimer behoort tot de top onder de varkensrassen. Het vlees is van een goede en smakelijke kwaliteit. Doordat het intramusculaire vetgehalte van het vlees erg hoog is. 


Het Bonte Bentheimer Landvarken

Het Bonte Bentheimer Landvarken is een bijzonder varkensras. Het is een middelgroot landvarken met zware naar beneden hangende lob oren en onregelmatige zwarte vlekken op een witte of grijzige huid. 


Langzame groeiers met smaak.
Het gemarmerd vlees van de Bonte Bentheimer behoort tot de top onder de varkensrassen. Het vlees is van een goede en smakelijke kwaliteit. Doordat het intramusculaire vetgehalte van het vlees erg hoog is. 

Kenmerken


Gebruik

De Bonte Bentheimer is een vriendelijk varken welke goed gedijt in sobere en extensieve omstandigheden. Een langzame groei en structuurrijk voedsel zorgen voor licht gemarmerd vlees van hoge kwaliteit. Bonte Bentheimers zijn robuuste, vitale en vriendelijke varkens met goede moedereigenschappen. Ze worden ook steeds vaker ingezet voor natuurbeheer, zo zijn ze te vinden in de bossen op de Veluwe of bij de bestrijding van Japanse duizendknoop in Oosterbeek.

Vrijdag


Historie

De bonte bentheimer is een oud varkensras dat vanaf eind 1800, maar vooral halverwege de twintigste eeuw, populair was. Het varken kwam oorspronkelijk veel voor in het gebied rond Twente en Bad Bentheim. De soort werd hier gefokt om te voldoen aan de groeiende vraag naar een vetter varken. Deze vraag ontstond in de tijd van de opkomende industrie in Noord-Duitsland: men was ontevreden over de prestaties van de relatief magere huisvarkens. Rond 1840 kwam de bonte bentheimer voort uit een kruising tussen enerzijds het Marschschwein en anderzijds Berkshire- en Cornwallberen.

Zaterdag


Het Vlees

De Bonte Bentheimer komt het best tot zijn recht wanneer hij sober en extensief gehouden wordt. Een langzame groei en structuurrijk voedsel zorgt ervoor dat het vlees goed marmeerd. Hierdoor is het vlees van een zeer goede kwaliteit en is de smaak optimaal.

Het gemarmerd vlees van de Bonte Bentheimer behoort tot de top onder de varkensrassen. Het vlees is dan ook te vergelijken met het rundvlees van de Wagyurunderen. Doordat het intramusculaire vetgehalte van het vlees erg hoog is.

Zondag


Uiterlijk

De Bonte Bentheimer is een middelgroot landvarken, dat doorgroeit tot een gewicht tussen de 180 en 250 kg. Typerend is het onregelmatige patroon van zwarte vlekken op een witte of licht grijze ondergrond en de grote loboren. De bouw is lang gerekt met een kort bekken en een schofthoogte tussen de 70 en 75 cm.

Het Bonte Bentheimer Landvarken


Het Bonte Bentheimer Landvarken is een bijzonder varkensras. Het is een middelgroot landvarken met zware naar beneden hangende lob oren en onregelmatige zwarte vlekken op een witte of grijzige huid. 

 

Langzame groeiers met smaak.
Het gemarmerd vlees van de Bonte Bentheimer behoort tot de top onder de varkensrassen. Het vlees is van een goede en smakelijke kwaliteit. Doordat het intramusculaire vetgehalte van het vlees erg hoog is. 

Gebruik


De Bonte Bentheimer is een vriendelijk varken welke goed gedijt in sobere en extensieve omstandigheden. Een langzame groei en structuurrijk voedsel zorgen voor licht gemarmerd vlees van hoge kwaliteit. Bonte Bentheimers zijn robuuste, vitale en vriendelijke varkens met goede moedereigenschappen. Ze worden ook steeds vaker ingezet voor natuurbeheer, zo zijn ze te vinden in de bossen op de Veluwe of bij de bestrijding van Japanse duizendknoop in Oosterbeek.

Historie


De bonte bentheimer is een oud varkensras dat vanaf eind 1800, maar vooral halverwege de twintigste eeuw, populair was. Het varken kwam oorspronkelijk veel voor in het gebied rond Twente en Bad Bentheim. De soort werd hier gefokt om te voldoen aan de groeiende vraag naar een vetter varken. Deze vraag ontstond in de tijd van de opkomende industrie in Noord-Duitsland: men was ontevreden over de prestaties van de relatief magere huisvarkens. Rond 1840 kwam de bonte bentheimer voort uit een kruising tussen enerzijds het Marschschwein en anderzijds Berkshire- en Cornwallberen.

Het Vlees


De Bonte Bentheimer komt het best tot zijn recht wanneer hij sober en extensief gehouden wordt. Een langzame groei en structuurrijk voedsel zorgt ervoor dat het vlees goed marmeerd. Hierdoor is het vlees van een zeer goede kwaliteit en is de smaak optimaal.

Het gemarmerd vlees van de Bonte Bentheimer behoort tot de top onder de varkensrassen. Het vlees is dan ook te vergelijken met het rundvlees van de Wagyurunderen. Doordat het intramusculaire vetgehalte van het vlees erg hoog is.

Uiterlijk


De Bonte Bentheimer is een middelgroot landvarken, dat doorgroeit tot een gewicht tussen de 180 en 250 kg. Typerend is het onregelmatige patroon van zwarte vlekken op een witte of licht grijze ondergrond en de grote loboren. De bouw is lang gerekt met een kort bekken en een schofthoogte tussen de 70 en 75 cm.